postheadericon Obniżenie poziomu cukru we krwi

Ponieważ u osób chorujących na cukrzycę występują zaburzenia wydzielania lub działania insuliny dochodzi u nich do nadmiernego wzrostu poziomu cukru we krwi. Może to prowadzić do dalszych powikłań zdrowotnych.

Jeśli we krwi jest zbyt dużo cukru może dojść do uszkodzeń naczyń krwionośnych. Istnieje nawet ryzyko, że dojdzie w końcu do zaburzeń wzroku, układu nerwowego i nerek. Dlatego jak tylko cukrzyca zostanie wykryta należy od razu rozpocząć leczenie mające na celu obniżenie cukru we krwi, a tym samym odpowiednie odżywienie komórek organizmu. Konkretny sposób działania zależy od typu cukrzycy i zaawansowania choroby. W przypadku cukrzycy typu 1 właściwie od razu włączone zostają lekarstwa w postaci zastrzyków z insuliny. Poza tym zostają ustalone zasady odpowiedniego odżywiania cukrzyka. Osoby chore na 2 typ cukrzycy często mogą obyć się bez leków, ale muszą również przestrzegać diety, która zwykle ma na celu nie tylko obniżanie poziomu cukru we krwi lecz także obniżenie masy ciała. Niezbędna jest tutaj również aktywność fizyczna natomiast czas, rodzaj i intensywność ćwiczeń muszą być dobrane do pór jedzenia i przyjmowania insuliny. Chodzi o to, aby zbyt intensywny wysiłek w momencie, kiedy organizm otrzymał zewnętrzna dawkę insuliny, nie spowodował niedocukrzenia. Może być ono bowiem naprawdę niebezpieczne i prowadzić nie tylko omdlenia, ale nawet do zgonu. Dlatego trzeba pamiętać, że każdy cukrzyk to indywidualny przypadek i musi dobrać dietę, ilość przyjmowanej insuliny oraz poziom aktywności do potrzeb swojego organizmu.

Natomiast istnieją oczywiście pewne ogólne reguły i dotyczą one diety oraz produktów zakazanych przy cukrzycy. Na pewno trzeba pamiętać o regularnych porach posiłków, których powinno być nawet 6 – 7. Ich podstawę mają stanowić węglowodany, najlepiej w postaci pełnoziarnistego pieczywa, makaronu, ryżu i kasz. Natomiast wyjątkowo dobry dla cukrzyków jest owies. Bardzo polecane są oczywiście wszelkie warzywa. Owoce również, ale na przykład banany i winogrona należy jeść z umiarem. Diabetycy powinni polubić też rośliny strączkowe fasolę, soję, groch czy soczewicę. Mają one dobroczynne białko.